Sådan fjerner du alger på taget

Sådan fjerner du alger på taget

Lidt om mos og alger

Rigtig mange har udfordringer med mos og alger på taget. De mange regnvejrsdage er med til at skabe rigtig god grobund for vækster. Med løbende algebehandlinger er det muligt at holde nede. Også lavsvamp, der typisk viser sig som hvidlige plamager på taget, er meget almindeligt men kan være noget mere hårdfør at slippe af med. I denne guide, giver vi vejledning og gode råd til hvordan, du bedste kommer algerne til livs, og hvilke ting du bør være særligt opmærksom på.

Pas på med højtryksrenseren

Det er nærmest lige meget hvilken type tag du har, så har det ikke særlig godt af at blive renset med en højtryksrenser. Det kraftige vandtryk kan gøre stor skade, fx kan teglsten løsne sig, og har du eternittag fra før 1988 er der sandsynligvis asbest i, som kan blive frigivet ved højtryksrens.

Derfor kan du i stedet gå forsigtig til værks med en kost eller børste. Det er ikke det nemmeste i verden, og der er en række ulemper ved denne metode. Først og fremmest kan det være svært at komme til. Særligt hvis taget er i højden kan det være nødvendigt med stillads eller som minimum en sikker og stabil stige. Det er ikke blot besværligt, men kan også være enormt farligt hvis det går galt. Du bør være endnu mere forsigtig hvis du begynder at gå rundt på taget. De fleste tage er ikke lavet til at bære den slags vægt, og udover at beskadige taget kan du også komme slemt til skade. Som en sidste ting er det også super svært at få det ønskede resultat med en kost og børste.

Rens fra jorden

Vi anbefaler at rense taget fra jorden. Det kan du gøre med en teleskopstang som du kan tilkøbe til din højtryksrenser. Disse kan variere i længde, men kan typisk foldes ud til en totallængde på mere end 4 meter, hvilket gør det muligt at nå de fleste et-plans huse fra jorden. Teleskopstangen har en ekstra slange som placeres direkte i rensemidlet, og herved opnås det rigtige blandingsforhold. Det betyder at du med teleskopstangen kan sprøjte et hvidt skumlignende lag ud på taget, der fungerer hæmmende på både alger og mos.

Det rigtige udstyr og algemiddel

For at kunne rense taget på en hensigtsmæssig måde kræver det naturligvis det rigtige udstyr. Nilfisk sælger en teleskopstang, der passer til Nilfisk højtryksrensere, og andre producenter har lignende ekstraudstyr. Har man ikke dette, vil det typisk være meget besværligt at få renset taget på denne måde.

Som algemiddel anbefaler vi at anvende Neutralon, som er det eneste danskproducerede algemiddel der er godkendt og lovligt til at fjerne alger. Samtidig har det en dokumenteret virkning og er biologisk nedbrydeligt.

Efter behandlingen

Når du er færdig med at algebehandle taget, er det ikke sikkert du vil opleve et særligt markant resultat med det samme. Der er ikke tale om en mekanisk rens og derfor tager det også noget tid før algebehandlingen virker. Det er en god idé at gøre taget vådt inden du sprøjter med algemiddel. Det må dog ikke regne mens du sprøjter taget eller umiddelbart efter taget er sprøjtet. Ser det ud til at trække op til regn, er det derfor bedre at vente til en anden dag med algebehandlingen. Algebehandlingen vil i løbet af den næste tid slå mos og alger ihjel, så de skifter fra en grønlig, til en mere brun eller gullig farve. Herefter vil vind og vejr med tiden hjælpe med at fjerne belægningerne fra taget. Der kan gå flere måneder før det fulde resultat opnås, og det kan ofte kræve mere end en behandling at komme til bunds med algerne.

Giver det mening at rense taget selv?

Det afhænger af flere forskellige ting. Har du fx ikke noget af udstyret, og skal ud at investere i det, kan det være billigere at få en professionel virksomhed til at stå for algebehandlingen. Du vil også den vej igennem kunne få den bedste rådgivning i forhold til hvilken behandling der giver mening for dig. Er det svært at komme til dit tag, fx fordi huset er højt, kan du også overveje om det er den bedste løsning at algebehandle taget selv. Skal du først til at bevæge dig rundt på taget eller bruge stige for at tilgå det, kan det potentielt være farligt, og du bør spørge dig selv hvorvidt det er værd at løbe den risiko.

Bestiller du en algebehandling fra et professionelt firma, vil de tage alle de nødvendige sikkerhedsforanstaltninger. Hvis du vælger at få et firma til at udføre opgaven, bør du derfor også vælge en virksomhed der ved hvad de laver, og tager sikkerheden alvorligt. Det kan gå frygtelig galt, hvis man ikke passer på, når der arbejdes i højderne.

Simon før og efter tag

Mekanisk rens eller algebehandling

Når du får algebehandlet taget, går der noget tid før den fulde effekt indtræder. Det kan ligeledes også være nødvendigt mere flere løbende behandlinger, hvis man ønsker et nå helt i bund. Til gengæld er det en meget prisvenlig løsning, og i det man forlænger levetiden på sit tag ved at beskytte det, kan det oftest sagtens betale sig. Ønsker man derimod et hurtigt resultat bør du i stedet overveje en mekanisk rens af dit tag. På denne måde får du et tag der næsten står som nyt. Herefter kan taget imprægneres, så det er beskyttet mod fornyet algevækst. En mekanisk rens kan også nå i bund med det meget hårdføre lav, som ellers kan være svært at komme til livs med en algebehandling alene. Der er altså mange fordele ved en mekanisk rens, men denne form for behandling er også væsentligt dyrere og starter fra ca. 85 kr. pr. kvadratmeter. Derudover er det en behandling der er meget svær at udføre selv, da det kræver professionelt udstyr. Det er altså ikke noget vi anbefaler at privatpersoner selv går i gang med.

Vi håber denne guide har gjort dig klogere på algebehandling af tag. Hvis du har nogen spørgsmål er du velkommen til at kontakte os.