Sådan renser du dit tag

Sådan renser du dit tag

Hvis du synes, at dit tag er blevet lige lovlig fyldt med alger og mos, og at du gerne vil komme det livs, så er det en god idé, at du for det første undersøger, hvilke tagrensningsmetoder der er gode for dit tag.

 

Hvis du ikke tager forbehold for hvilken type tag, du har, kan du risikere at gøre skade på dit tag. Det er dog godt at fjerne mos og alger en gang imellem. Især mos kan give skader på dit tag, hvis du ikke får det fjernet. Eksempelvis kan det holde på vandet, hvilket kan resultere i fugt. Derudover kan det mosset også gro ind mellem tagpladerne eller tagstenene, hvilket kan få dem til at løfte sig.

Der er flere forskellige former for tagrensning, og hvis du gerne vil gøre det selv, er der flere ting, du skal være opmærksom på. Eksempelvis at der er flere forskellige metoder til at rengøre dit tag. Derudover skal du være yderst opmærksom på, hvordan du gebærder dig på taget. For det første kan du komme meget galt afsted, hvis du ikke er yderst forsigtig, og for det andet kan dit tag også tage skade af, at du går for meget rundt oven på det.

RENSNING AF TAG – GØR DET SELV

Der er mange forskellige ting, som du skal være opmærksom på, hvis du vil give dig i kast med at rense dit tag. Inden du tager arbejdshandskerne på, skal du for det første sørge for at have sikkerheden i orden, og dernæst er det en god idé at undersøge, hvilken fremgangsmåde du bør bruge. Der er nemlig, alt efter tagtype, forskel på, hvilken metode der er bedst. Her får du nogle gode råd til, hvordan du bedst muligt renser dit tag for alger og mos, samt hvad du skal være opmærksom på, inden du går igang.

1 – Sikkerhed frem for alt

Inden du går i gang er det for det første vigtigt, at du sørger for sikkerheden. Det kan gå ubeskriveligt galt, hvis du ikke er yderst forsigtig. Som en sikkerhedsforanstaltning kan du eksempelvis lægge en stige på taget, som du kan bruge til at gå på.

Den vil samtidig også skåne taget for din vægt, da tagpladerne eller tagstenene ikke har godt af at blive trådt på. Derudover skal du sørge for at have ordentligt fodtøj på med et godt fodfæste. Men selv med en stige der er lagt solidt, samt godt fodtøj, skal du stadig være meget forsigtig med, hvor du træder, da et fald både kan lede til lemlæstelser eller en potentiel død.

 

2 – Gå forsigtigt til værks

Inden du starter op for højtryksrenseren, skal du være opmærksom på, at der ikke findes nogle tagtyper, der har specielt godt af en tur med højtryksrenseren. I stedet er det bedre for taget, hvis du bruger en børste eller kost til at fjerne algerne eller mosset, for sådan renser du dit tag bedst.

Hvis det er lidt svært at komme i bund, kan du også bruge lidt vand. Ellers skal du bare i gang med musklerne og bruge noget knofedt. Når du er færdig med at rense taget, skal du huske at rense tagrenderne, så de ikke bliver tilstoppet af skidtet, du lige har fjernet.

 

3 – Sådan renser du dit tag med algefjerner

Hvis du gerne vil komme dine alger ordentligt til livs, kan du benytte dig af algefjerner. Dog skal du være opmærksom på, at hvis du bruger algefjerner ovenpå tagpap, kan kemien være skrap overfor pappet og påvirke dens holdbarhed.

De fleste tagtyper kan tåle algefjerner, efter du skånsomt har fjernet snavset. Inden du vælger algefjerner, skal du være opmærksom på, at du bruger et produkt, som er skånsomt overfor miljøet og sundheden. Derudover skal du sikre dig, at det ikke indeholder kemiske stoffer, der kan skade eller misfarve dit tag.

 

4 – Sådan renser du dit tag med en højtryksrenser

De fleste tage kan ikke holde til at blive renset med en højtryksrenser. I dag kan du dog anskaffe dig en højtryksrenser, der med forskelligt udstyr, kan hjælpe dig med at rense taget på en mere skånsom måde. Når du skal i gang med højtryksrenseren, er det en god idé, hvis du skyller oppefra og ned i stedet for nedefra og op.

De fleste tagkonstruktioner er nemlig ikke bygget til at blive skyllet nedefra og op. Det kan blandt andet føre til løse teglsten, hvis du har et tegltag. Du kan også ende med at skylle den beskyttelse, taget er bygget med, af. Derudover kan du også komme til at skylle tætningerne ud.

 

5 – Overvej om dit tag egentlig behøver en rensning

De fleste former for mos, alger og andet skidt er ikke nødvendigvis skadelige for dit tag. Derfor bør du også kraftigt overveje, om dit tag virkelig behøver en tagrensning, inden du går igang. Du kan ende med at gøre mere skade end gavn, hvis du ikke er helt sikker på, hvad du laver.

Hvis du ikke går nænsomt til værks, kan det gå ud over tagets materialer, hvilket i værste fald kan resultere i en tagudskiftning, som ikke er helt billig. Hvis dit tag dog er rimelig medtaget af diverse skidt, bør du nænsomt rense det. Alt efter tagets alder, bør du overveje at rense dit tag en gang om året.

Rensning af tegltag

Har du et tegltag, som trænger til en tagrensning, bør du ligesom med alle andre tage, gøre det forsigtigt og skånsomt, så du ikke beskadiger taget. Du skal blandt andet være opmærksom på, at du kan knække teglstene, hvis du går direkte på dem. Det kan derfor være en god idé at lægge en stige, som du kan gå på i stedet. Husk at sørg for at stigen ligger solidt på taget, så du ikke falder ned.

Hvis du bruger en højtryksrenser til at rense dit tag, så husk at brug det rette udstyr til den, så den nænsomt kan rense taget. Derudover skal du huske på, at du bør skylle taget oppefra og ned, da du ellers kan risikere at løsne teglstenene med det høje tryk. Derudover kan du ende med at få vand ind under teglstenene, hvis du skyller nedefra og op, hvilket kan føre til fugtskader i tagkonstruktionen. De bedste redskaber er dog en børste eller kost, da de er mere skånsomme overfor taget. Hvis dit tegltag er meget medtaget af alger, så kan du sagtens benytte dig af algefjerner, efter du har renset taget.

Få hjælp til at rense tag

Hvis du ikke selv har mod til at rense dit tag, kan du lade en professionel til at gøre det for dig. På den måde slipper du selv for det tidskrævende og halvfarlig arbejde, og du sørger for, at dit tag får den rette behandling. Hvis det ikke bliver gjort rigtigt, kan du risikere at gøre så stor skade på dit tag, at det skal udskiftes, hvilket kan blive en dyr affære for dig.

Der kan altså være flere fordele i at få nogle professionelle til at rense dit tag for dig. Hos Dansk Fliserens tilbyder vi to typer af tagrensning – algebehandling og imprægnering af taget. Hvis du ikke ved, hvilken løsning der er den rette for dit tag, så kan du søge rådgivning hos dem, så de kan hjælpe dig med en bedømmelse. Forskellen på de to er blandt andet prisen, tiden og effektiviteten.

Hvis du vælger en imprægnering, får du beskyttelse mod fremtidige alger, samt en bedre isoleringsevne, så du kan spare penge på opvarmningen af dit hus.  Hos Dansk Fliserens kan du booke en uforpligtende snak om, hvilken løsning der er den bedste for dig og dit tag.