03 dec Sådan imprægnerer du fliser
Sådan imprægnerer du fliser
Når du har renset dine fliser, kan det være en rigtig god idé at imprægnere dem. Rensningen efterlader fliserne sårbare, og uden imprægnering vil man i mange tilfælde opleve, at algevæksten kommer tilbage. Imprægneringen lægger sig oven på fliserne som en usynlig vandafvisende hinde. Med tiden bliver overfladen på fliser porøs, hvilket gør flisen mere modtagelig for vand, og når det har regnet, tager det lang tid, før den tørrer. Da både alger og flisepest trives i fugtige vilkår er imprægneringen derfor essentiel for at holde algevækst nede. Det giver ligeledes rigtig god mening at imprægnere nye fliser, da man på den måde kan beskytte dem længere ud i fremtiden.
Igennem de sidste 5 år, har vi imprægneret mange tusinde kvadratmeter fliser, og har opbygget en uvurderlig erfaring indenfor området. Vi vil i denne guide dele ud af disse erfaringer, så du forhåbentlig bliver bedre rustet til at imprægnere dine fliser.
Dette skal du bruge for at imprægnerer fliser:
Inden du går i gang, er det vigtigt, at du har en højtryksrenser med en patiocleaner. Derudover skal du bruge algemiddel, imprægneringsmiddel, en stiv kost, sand og en tryksprøjte.
Har du allerede renset dine fliser, eller skal du imprægnere nye fliser, kan du springe til trin 3
Trin 1:
Fjern alle havemøbler, krukker og løse genstande som kan fjernes fra terrassen. I forbindelse med rensning af fliserne kan det sprøjte en del med vand og skidt. Derudover er det vigtigt, at der er fri adgang til hele terrassen. Sørg også for feje arealet grundigt. Det kan godt betale sig at feje grundigt for skidt, sand og blade, inden du går i gang med selve rensningen.
Trin 2:
Rens hele arealet grundigt med en patio cleaner. Her er det vigtigt, at du er tålmodig, og renser hele arealet langsomt og forsigtigt. Sørg for at skylle arealet af løbende så du hele tiden kan se, om der er pletter eller streger, du har misset. Samtidig er det også en god ide løbende at skylle vinduer og facader af omkring belægningen. Det er nemmere at gøre, inden skidt og vand tørrer. Når hele arealet er renset, skyller du igen og finpudser evt. hvis du har misset noget. Herefter skal belægningen algebehandles, hvilket gøres ved at sprøjte algemiddel over hele arealet. Dette hjælper med at dræbe de sidste levende rødder fra algerne.
Trin 3:
Efter fliserne er helt fri for mos og alger, skal fliserne imprægneres. Det er vigtigt, at fliserne er helt tørre, når du imprægnerer. Sprøjt imprægnering jævnt over hele belægningen med en tryksprøjte. Vi anbefaler, at bruge en imprægnering af høj kvalitet, da det giver det bedste resultat. Sørg for at læse på imprægneringen om den skal blandes op med vand, eller er klar til brug. Det er vigtigt, at det ikke regner umiddelbart efter, at du har behandlet fliserne, da imprægneringen skal have lov til at tørre.
Trin 4:
I forbindelse med rensningen, kan sand og jord i fugerne mellem fliserne være taget med. Når imprægneringen er tør, kan det derfor være en god ide at feje sand ud på fliserne. Sandet fordeles jævnt ud på belægning med en stiv kost. Det er med til at sikre, at fliserne ikke skrider ud. Samtidig er sandet også med til at begrænse uønsket ukrudt og mos mellem fliserne, selvom det kan være svært helt at undgå.
Trin 5:
Selvom imprægneringen er med til at beskytte fliserne mod fornyet algevækst, er det nødvendigt at se det som en løbende proces. Vi anbefaler, at sprøjte fliserne med algemiddel 2 gange om året for at dræbe evt. fornyet algevækst. Afhængigt af hvor hårdt ramt fliserne er af alger og flisepest, kan det også være nødvendigt med mere end en rensning af fliserne for at komme helt i bund. Det er svært at sige hvor lang tid imprægnering holder, da det afhænger af, hvilket produkt der er brugt og andre faktorer, som hvor meget belægningen bliver slidt. Det er dog forventeligt at belægningen på sigt skal imprægneres igen for at bibeholde et godt resultat.
Tips og tricks:
Sørg for at bruge kvalitetsprodukter. Det betaler sig i høj grad at investere i algemiddel og imprægnering. Det kommer til udtryk i resultatet, og har i høj grad også betydning for, hvor længe resultatet holder. Samtidig vil vi også anbefale at tage problemerne i opløbet. Får algevæksten først fat, og slår rødder i belægningen, er det langt sværere at slippe af med dem igen. Har du mulighed for det, kan det være rigtig fornuftigt at imprægnere fliserne mens de stadig er helt nye. Sidst men ikke mindst anbefaler vi at du investerer i en patio cleaner, og ikke benytter en almindelig højtryksrenser. Det høje tryk beskadiger overfladen på flisen, og gør den modtagelig for vand, hvilket giver gode betingelser for algevækst. I sidste ende er det godt givet ud, og de koster typisk ikke ret meget.
Vi håber denne guide kan hjælpe dig, vi ønsker dig held og lykke med imprægneringen af dine fliser. Har du nogen spørgsmål er du velkommen til at kontakte os på tlf 50 51 51 57.