20 aug Hvad er lavsvamp?
Hvad er lavsvamp?
Hvad er lav?
Lav, lavsvamp eller i daglig tale flisepest, er en rodløs svampe art som har en symbiose med alger. Dette betyder at lavsvampen og algerne lever sammen i et gensidigt afhængighedsforhold. De giver simpelthen næring til hinanden, hvilket ofte også er hvorfor at lavsvamp opstår hvor der forefindes alger.
Der findes over 20.000 kendte arter af lav, og de kan stort set vokse alle steder. Både på tage, fliser, træer mv. Lav kan komme i alle mulige farver, b.la. gule, grønne, grå, røde osv. Lav har ingen rødder og behøver ikke fast vandtilførsel som normale planter. Derfor kan den gro steder for langt de fleste planter ikke kan. Lav kommer typisk pletvis i plamager og laver små forgreninger ud på de overflader de sætter sig på.
Almindelige navne for lav indeholder ofte ordet mos, eksempelvis “rensdyrmos” og “islandsk mos”. Lav kan da også overfladisk ligne og vokse samme steder som mosser, uden dog at være relaterede til mosser eller frøplanter.
Laver har ikke rødder til at optage vand og mineraler, sådan som frøplanter har det. De producerer ligesom planter deres egen organiske næring ved hjælp af fotosyntese.Selv om de kan være plantelignende, er laver ikke planter. De kan have små, bladløse grene eller have flade bladlignende strukturer . Andre er skorpelignende og klæber tæt til en overflade som et tykt lag maling.
Hvis du ønsker at tjekke om det er lavsvamp som du har, så tjek vores galleri nederst på siden.
Eller tryk på knappen herunder for at gå direkte til galleriet.
Her har vi et udtræk af de mest gængse typer lavsvamp, samt flere mindre gængse.
Hvorfor skal man skaffe sig af med lavsvamp?
Udover det åbenlyse uskønne, så er lav som sagt en rodløs svamp. Men i stedet for rødder, laver den en masse forgreninger.
Disse forgreninger kan sætte sig dybt i de små åbninger i tagsten, fliser mv. for at lavsvampen sidder bedst muligt fast.
Ulempen ved dette, er at i takt med at vejret skifter mellem koldt og varmt, kan disse udvide sig, og trække sig sammen.
Undersøgelser viser, at dette over tid kan forårsage frostsprængninger og lign. i de overflader som lavsvamp sidder på. Lav er ikke i sig selv konstant fugtig eller på anden måde skadelig. Plamagerne kan dog med tiden komme til at danne en vokseplads for andre organismer, hvor små plantedele og fugt kan sætte sig fast.
Hvilket alt sammen tilføjer til en nedsat levetid på overfladen.
Dette er også grunden til, at vi anbefaler at man får disse typer vækste fjernet, såfremt man ønsker den længst mulige levetid på sine materialer.
Man vil dog ikke se problemer allerede året efter at lavsvampen er opstået, men det kan give flere problemer på sigt nede af linjen, og at få dem fjernet, er med til at fremtidssikre ens områder bedre.
Hvordan fjerner man lavsvamp?
Det afhænger af flere forskellige faktorer.
Specielt hvilken overflade man ønsker at fjerne lavsvampen fra. Er det fliser, tag eller mur?
Læs mere herunder hvordan man fjerner lavsvamp i lige præcist dit tilfælde.
Fjernelse af lavsvamp på tage
Ved tage, findes der 2 metoder.
Den hyppigste valgte metode samt den mest økonomiske, er en algebehandling af taget. Vores algebehandling får alge og mosvækste til at visne indenfor 3 uger, hvorefter vind og vejr slider det af. På denne måde frarøver man næringen fra lavsvampen ved at fjerne symbiosen. Dette vil over tid svække lavsvampen nok til at vind og vejr kan slide det af. En algebehandling af taget med henblik på at fjerne lavsvamp, kan dog for nogen være en for langsigtet løsning, da det kræves at algebehandlingen som minimum gentages 1x årligt, for at tage de nyopståede alger, der kunne komme henover de fugtige måneder i efteråret/vinteren.
Hvis man ønsker et visuelt resultat med det samme, kan en mekanisk afrensning af taget være en løsning i stedet.
En mekanisk afrensning af taget kan sammenlignes lidt med en fliserens – Men metoden og udstyret der bruges er vidt forskelligt. Når det kommer til de forskellige tagtyper, er det meget vigtigt at tilpasse rensningsmetoden. Herunder skal der bruges et specielt hedvandssystem, som kan damprense taget, i stedet for at sætte sin lid til trykket. Med hedvand, kan man rense med et meget lavt tryk, da dampen gør størstedelen af arbejdet. På denne måde opnår man en meget skånsom rensning af taget, uden at gøre skade. Ved sådan en rens er der dog nogle forbehold for at det kan lade sig gøre, såsom tagtypen, undertag mv.
Fjernelse af lavsvamp på fliser
Ved fliser, er den bedste fremgangsmetode bestemt med en fliserens, og efterfølgende imprægnering.
Det kan være fristende selv at købe en højtryksrenser, og gå direkte i gang med at spule fliserne. Men dette kan bestemt ikke anbefales, da højtryk i en direkte stråle på fliserne, let kan beskadige dem. Det vil se pænt ud til at starte med, men overfladen af fliserne kan blive meget rug og porøs, herunder grundet den voldsomme afrensning vil vækste fremover lettere kunne komme tilbage, og sætte sig endnu dybere. Hvis man ønsker at gøre det selv, skal man som minimum have fat i en decideret overfladerenser til sit højtrykssystem. Dette kan mere skånsomt fjerne lavsvampen, skidt mv. Vores erfaring viser dog, at hobby-overflade rensere, ikke kommer dybt nok til at få fjernet hele lavsvampvæksten, selv på det højeste tryk. Der sidder meget ofte stadigt dele af lavsvampen tilbage i fliserne, hvilket resulterer i at det vender meget hurtigt tilbage igen.
I Dansk Fliserens, har vi i over 10 år arbejdet med rensningsmetoder til fliser, og dette har også resulteret i en fremgangsmetode, know-how og udstyr/anlæg hvor vi med sikkerhed kan fjerne lavsvampen helt, skånsomt og miljørigtigt. Herudover er du hos os garanteret et flot resultat, og en rens som holder. Vi giver endda op til 15 års garanti mod fornyet flisepest.
Fjernelse af lavsvamp på mure
Ved murværk, kan man fjerne lavsvamp på mange forskellige metoder. Men man skal sikre sig at murværket kan holde til den type behandling man vælger.
Man kan sagtens kratte lavsvamp af, men dette kan gå udover murstenene og fugernes integritet. Kemi er også en mulighed, men da lavsvampen ikke har nogen rødder, suger den heller ikke kemien, og det er generelt derfor ikke langt man kommer med dette. Herudover så kan man meget let ved lodrette mure, komme til at udsætte beplantning eller andre områder nedenfor muren for kemien også, hvilket bestemt ikke er hensigtsmæssigt.
Vi har med vores erfaring i Dansk Fliserens, udviklet et nyt unikt koncept til at takle alle former for vækste og skidt.
Dette er bundet ud i vores søster firma Dansk Facadetech. Du kan læse mere om metoderne og resultaterne på danskfacadetech.dk.